Ondervoeding

Als je te lang te weinig eet, raak je ondervoed.  Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken. Bij ondervoeding is het verbruik van energie hoger dan wat er aan energie met de voeding binnenkomt. Dat is een ongezonde situatie voor het lichaam. Want om toch (makkelijk) aan energie te komen, wordt spiermassa afgebroken en gebruikt als energiebron.

Hierdoor verzwakt het lichaam, met allerlei klachten tot gevolg: je hebt minder fut om dingen te doen;  je conditie gaat achteruit; je wordt sneller ziek; en als je ziek bent herstel je minder goed, is er een grotere kans op complicaties en lig je langer in het ziekenhuis.

In Nederland zijn veel mensen (vaak zonder het te weten) ondervoed. Maar liefst 15-30% van de mensen die thuiszorg krijgen heeft hiermee te maken. Risicogroepen zijn ouderen, chronisch zieken en patiënten rond een operatie.

Ondervoeding is te herkennen aan:

  • gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (óók bij overgewicht!)
  • kleding wordt te wijd of een horloge zit losser om te pols
  • een slechte eetlust
  • vermoeidheid of een slechte conditie
  • dingen die je altijd zonder moeite deed, vallen je ineens zwaar 

Met deze test kun je zelf nagaan of er in jouw geval een risico is op ondervoeding:  Zelftest ondervoeding

Dieetbehandeling

Bij ondervoeding (of een risico daar op) is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk om spierkracht en conditie te verbeteren of minimaal stabiel te houden. Hoe een dieetadvies er uit ziet hangt af van de mate van ondervoeding, je wensen en mogelijkheden. Ik maak een dieetadvies op maat met voldoende energie en eiwitten daar in verwerkt.

Zo nodig wordt er een bij jouw situatie passende bijvoeding ingezet. De machtiging daarvoor wordt aangevraagd door mij.

Op deze website is meer informatie te vinden over dit onderwerp: www.goedgevoedouderworden.nl