Diabetes Mellitus

Bij zo’n miljoen mensen in Nederland is de diagnose Diabetes Mellitus type 2 gesteld. Daarnaast is er een grote groep die een hoog risico heeft op deze ziekte, door (ernstig) overgewicht en/of een ongezonde leefstijl. Leeftijd en genetische factoren spelen ook een belangrijke rol.

Het stellen van deze diagnose betekent dat het lichaam de bloedsuiker (bloedglucose) niet goed meer kan reguleren, waardoor de glucosewaarden oplopen. En dat er behandeling nodig is om complicaties in de toekomst te voorkomen.

Als de glucosewaarden niet extreem hoog zijn, is het inzetten van medicijnen niet altijd het eerste waar aan gedacht wordt. Er is namelijk veel mogelijk met aanpassingen in leefstijl, voedingspatroon en (indien van toepassing) afvallen naar een gezond(er) gewicht.

Dieetbehandeling

Sinds 2015 is het inzetten van een koolhydraatbeperkt dieet het officiële advies voor iedereen met diabetes. En ook als er een hoog risico is op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2, kan een koolhydraatbeperking een goed resultaat geven. Koolhydraten is de verzamelnaam voor alle vormen van suikers en zetmeel in onze voeding. Hoe streng dit beperkt moet worden is per persoon verschillend.
Ik ben hierin geschoold en bekijkt individueel in welke mate de koolhydraten beperkt moeten worden om de glucosewaarden onder controle te krijgen. Je krijgt dus een dieetadvies op maat.

Het goed kunnen inpassen in je leefstijl zodat het een nieuwe gewoonte kan worden is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is voornaam dat je je lekker in je vel voelt met de aanpassingen in je voeding, dan hou je het veel makkelijker vol!