COPD

COPD is een verzamelnaam voor twee aandoeningen, namelijk: chronische bronchitis en longemfyseem. Chronische bronchitis houdt in dat de luchtwegen permanent ontstoken zijn. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd. De luchtwegen  zijn daardoor chronisch vernauwd, waardoor ademhalen meer moeite en dus meer energie kost. Hierdoor kunnen kleine inspanningen al veel moeite kosten.

Doordat er meer energie nodig is, is de kans op onbedoeld gewichtsverlies groter. Vaak neemt in dat geval de spiermassa af, en dus de spierkracht. Aan de andere kant kan ook overgewicht voor extra klachten zorgen bij COPD, omdat de longen en het hart dan meer werk hebben om het hele lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Klachten zoals kortademigheid kunnen daardoor heviger zijn.

Dieetbehandeling

Naast beweging om de spierkracht en conditie te stabiliseren of verbeteren, speelt voeding een belangrijke rol. Streven naar een gezond gewicht én zorgen voor voldoende eiwitten in de voeding helpt de spiermassa op peil te houden of te versterken. Dit zijn de belangrijkste doelen binnen de dieetbehandeling.

Om dit goed vol te houden en dus zo lang mogelijk resultaat te hebben, maak ik een dieetadvies op maat. Daarin wordt rekening gehouden met de voor jou geldende behoefte aan eiwitten en energie per dag én je persoonlijke voorkeur.